MS IN THE PICTURE

In België alleen al zijn er meer dan 13000 mensen (2018) die MS hebben. Steeds vaker wordt de diagnose vastgesteld op jongere leeftijd en daarom is een goede begeleiding van levensbelang.

Net dat is de missie van MS-Liga Vlaanderen: het bevorderen van het algemeen welzijn van MS-patiënten, hun familieleden en omgeving.

We hebben alle twee ervaren hoe het is om die verschrikkelijke diagnose te krijgen op jonge leeftijd. Je zit meteen met een heleboel vragen: wat gaat er gebeuren met mij, kan/mag ik nog kinderen krijgen, kom ik in een rolstoel terecht, … Veel vragen die helaas onbeantwoord blijven aangezien de ziekte onvoorspelbaar is en soms genadeloos toeslaat. Ook de partners, ouders, familie, vrienden, … weten vaak niet wat de ziekte allemaal met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om ergens terecht te kunnen voor de juiste ondersteuning, zowel emotioneel, financieel, praktisch, …

Een warme organisatie waar je als MS-patiënt steeds terecht kunt, daar staan we helemaal achter. De opbrengst van onze helse wandeltocht gaat integraal naar MS-Liga Vlaanderen, zodat zij nog meer mensen kunnen begeleiden, informatie verstrekken, wetenschappelijk onderzoek ondersteunen, … Want we hebben er zelf ook baat bij.

VRAGEN BEANTWOORDEN

Je kreeg de diagnose van MS, en nu? Voor concrete vragen rond multiple sclerose, bijvoorbeeld over sociale wetgeving, de aankoop van hulpmiddelen, problemen op het werk … kun je terecht bij de juiste personen.

PSYCHOSOCIALE STEUN

De diagnose van Multiple Sclerose heeft een zware impact op het leven van de patiënt en hun dierbare. MS-Liga Vlaanderen biedt steun aan de persoon met MS als aan de gezinsleden en de familie.

INFORMATIE & VORMING

Knowledge is power. De Liga organiseert informatieweekends, weekends voor kinderen, lessenreeksen, assertiviteit- en mindfulnesstrainingen … Met andere woorden de juiste tools om mee aan de slag te kunnen gaan.

ACTIVITEITEN

De vrijwilligers organiseren o.a. socioculturele activiteiten en bezoeken thuis, in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Ze richten ook fondsenwervende activiteiten in om de kosten te dekken, zoals de chocoladeverkoop.

WE DOEN HET OMDAT WE HET NOG KUNNEN DOEN

We zijn allebei dankbaar dat de ziekte nog geen tot weinig vat heeft op onze dagelijkse behoeften en routines. Buiten de vermoeidheid hebben we beide geen blijvende letsels van onze opstoten, en we hopen hier nog lang van te kunnen genieten.

MS is echter een zeer onvoorspelbare ziekte, en dat is één van de moeilijkste aspecten. Je weet niet waar je binnen X aantal jaar gaat staan, laat staan hoe je je morgen gaat voelen. Bij sommige mensen heeft de ziekte een zodanige impact dat ze constant hulp nodig hebben bij het uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten zoals naar het toilet gaan, koken, … Veel van hen moeten dan hun job opgeven omdat ze niet meer in staat zijn deze uit te oefenen, wat vaak ook mentaal een zware impact heeft.

Het is voor hen dat we het doen. We zijn hun tenen, voeten, benen, kuiten, … tijdens deze loodzware beproeving. We volharden voor hun zodat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben om nog elke dag te kunnen genieten van hun leven. We kiezen niet voor MS., maar MS krijgt ons ook niet klein.

STEUN ONS EN ANDERE MS-PATIËNTEN

We gaan deze uitdaging aan om geld in te zamelen voor MS-patiënten waarbij de ziekte reeds meer invloed heeft op hun dagelijkse leven.

ONZE MISSIE
DONEER NU